hits

april 2014

Fargo, et lite stykke Norge på HBO

Jeg er litt mer en gjennomsnittlig opptatt av produktplassering og content marketing. Og håper jo Norske reiselivs autoriteter kjenner sin besøkelsestid og nå utnytter at et av verdens største tv selskap, lager en serie om såpass Norske figurer.  

Med navn som «the north state» eller «the land of the 1000 lakes? så er det ikke rart at det var I staten Minnesota skandinavene slo seg ned under den store emigreringen til USA for 150 år siden. At den andre store befolkningsgruppen her er tyskere, er sikkert også årsaken til at staten er best i USA på almen utdannelse. Dvs de fleste i staten kan både lese og skrive og de er relativt sunne.

Det er mot denne bakgrunnen Cohen brødrene sin film Fargo, fra 1996 nå fremstår i ny drakt, med nye karakterer i et nytt format.  Dvs filmen, har blitt tv serie på HBO og følger da i fotsporene til de andre kjente seriene «the Wire, Sopranos, Boardwalk Empire og Game of Thrones» Det er altså ikke små sko som skal fylles av de norskættede små kriminelle og litt enkle menneskene i byen Fargo. 

Uansett for en herlig start på en serie. Figurene, karakterene er akkurat så sære, svake, veike, kriminelle, avvikende som de må være. Og skuespillerne de har funnet frem. De virker! Billy bob Thornton er en eklere og mer kriminell utgave av seg selv en han var i Bad Santa. Og sånn kan man fortsette med Martin Freeman, Adam Goldberg, Kate Walsh, Oliver Platt osv. Skuespillere som alle har det til felles at de er sære nok, dyktige nok og spesielle nok, til å bære en serie alene. Her slipper de. Storyen er god, om mulig bedre en filmen. Og siden storyen er god. Får vi bedre mulighet til å bli kjent med karakterene, og de blir som jeg sa. Enda litt eklere, mer avvikende, patetiske og morsommere. En de ble i filmen. 

Uten å avsløre for mye. Det skjer tidlig et mord, etter hvert som vi blir kjent med figurene overasker det ingen at denne personen ble drept. Vi som seere lurer vel strengt tatt mer på hvordan noen kan være så teite at de ikke klarer å planlegge dette bedre. Og det er kanskje det som gjør Fargo så herlig befriende. Dette er ikke Tony Soprano eller Lanister som planlegger og utfører. Dette er en litt tafatt forsikrings selger, med en kone som konstant minner sin mann på alle hans feil. En bror som ikke tør fortelle at vår helt er i live. Og den ene figuren, mer tragikomisk en den andre.

 

 

Ting du aldri må si om du virkelig vil lykkes!

Det er umulig!

Selvsagt er det mye er vanskelig, og det finnes forventinger de fleste ikke kan innfri. Men når du bes om å gjøre noe, og det virker som en stor og uoverkommelig oppgave. Da vet sannsynligvis din sjef også at det er en vanskelig og til og med til dels uoverkommelig oppgave. Allikevel ber denne deg om å gjøre det. Det betyr at de sannsynligvis ser noe i deg og forventer at du løser oppgaven, ikke nødvendigvis slik den er beskrevet, problematisert. Men slik du kan det. 

«Det betyr at du ikke setter deg på ræva og sier går ikke, men finner det beste alternativet til det som blir etterspurt.»

Klar om 2 minutter

Om det du skal gjøre tar 2 minutter, da kan du si 2 minutter. Hvis ikke skal du ikke si det. Ikke overselg, eller lov noe du ikke kan holde. Husk du undervurderer også din egen innsatts ved å gjøre det. Om du sier det tar to minutter, selv om du vet det tar en time, når du virkelig får sving på det. Da forventer alle al det krever lite innsats og kompetanse, og verdsetter det du gjør mindre enn det som er riktig. 

Jeg trenger ikke hjelp

Den ensomme ulven er helten i mange action filmer. Det er også den eneste plassen. Det å jobbe godt i team er det eneste virkelige kjennetegnet du finner hos alle gode ledere. Du kommer heller ikke til å klatre høyt på karriere stigen, om du alltid skal klatre alene.  

Det er urettferdig

Det er helt riktig. Livet er ikke rettferdig, det har aldri vært det og det kommer ikke til å bli det. Synes du det er urettferdig, jobb hardere og finne andre veier til målene du setter deg.